Gayrimenkul Edinimi ile Türk Vatandaşlığının İstisnai Yolla Kazanımı

A. Giriş

Ülkelerin finansal kaynaklarının canlı tutulması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması adına günümüzde pek çok ülke gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık kazandırma yoluna başvurmaktadır.

Dolayısıyla, yatırım yoluyla yabancılara vatandaşlık konusunun bir alt maddesini oluşturan gayrimenkul alımı ile vatandaşlık, bazı şartların karşılanması koşuluna bağlı olarak konut sahibi olan kişilere, yatırım yaptıkları ülkeler tarafından verilen bir haktır. Bu hakkı tanımak adına bazı düzenlemelere ülkemiz de yer vermiştir. Öyle ki, Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık verilmesi için kolaylık sağlaması açısından tercih edilen yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen kişiler, belirli bir miktar üzerinde olmak şartıyla, konut satın alırlar. Böylece, gayrimenkul edinimi ile yasal düzenlemelerde belirtilen vatandaşlık şartlarını karşılayan bu kişilere, belirli bir süre sonunda vatandaşlık verilmektedir.

İşbu bilgi bülteninde gayrimenkul yatırımı yolu ile Türk Vatandaşlığı elde edilme şartlarının neler olduğu ve bu şartların nasıl yerine getirileceği açıklanacaktır.

B. Gayrimenkul Edinimi ile Türk Vatandaşlığı Şartları

Gayrimenkul alımı ile Türk Vatandaşlığı kazanımı için başvuru yapılması düşünülüyorsa yabancı kişiler için ilk adım Türkiye’deki vergi dairelerinden vergi sicil numarası alınması ile Türkiye’de banka hesabı açılması olacaktır. Nitekim, satış bedellerinin belgelendirilmesi açısından bu işlemler önemlidir.

Bu yolla vatandaşlık başvurusunda diğer önemli husus ise bir taşınmaz bulmaktır. Ancak, satın alınacak bu taşınmazın değerinin kanunda öngörülen tutarı karşılayıp karşılamadığının belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, satın alınması düşünülen taşınmaz hakkında Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı değerleme firmaları tarafından Sermaye Piyasası Kurulu değerleme standartlarına uygun bir taşınmaz değerleme raporu hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanan raporun başvuru tarihinden en geç 3 ay içinde alınmış olmasına dikkat edilmelidir. Nitekim, bu süreyi aşan değerleme raporları başvuruya esas alınmayacaktır.

Akabinde, taşınmazın piyasa rayiç değerini gösteren değerleme raporundaki bedelin ABD doları cinsinden değeri, tespitin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan efektif satış kuru veya çapraz kurlar üzerinden hesaplanacaktır. Hesaplanan bedel alıcı banka hesabından satıcı banka hesabına gönderilecektir. Bununla birlikte, taşınmazı satın alan yabancı; bu taşınmaz malı Türk vatandaşlığının kazanılması amacıyla satın alması sebebiyle 3 yıl süre satmayacağını kabul ve beyan edecek olup tapu tescili, bütün bu prosedürün tamamlanmasından sonra yapılacaktır.

Gayrimenkul yatırımıyla Türk Vatandaşlığı kazanmak için, taşınmazı 3 yıl satmama taahhüdü alındıktan sonra, Tapu Müdürlüğü tarafından işlem evrakları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı’na gönderilmektedir.

Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı Uygunluk Belgesi düzenlemekle yetkili olan mercidir. Sonrasında ise başvuru üst yazı ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gereği için gönderilir. Başvuru sahibine ise e-mail yoluyla bilgilendirme yapılacaktır. Uygunluk Belgesi teslim alındıktan sonra, Göç İdaresi il Müdürlüğüne ikamet izni başvurusu ve sonrasında da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğü’ne vatandaşlık başvurusu yapılması gerekmektedir.

C. Gayrimenkul Alımıyla Türk Vatandaşlığı Kazanmak Kapsamında İkinci Yöntem: Satış Vaadi Sözleşmesi

Gayrimenkul alımıyla Türk vatandaşlığı kazanmak kapsamında aslında iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birisi taşınmazı tapu nezdinde satın almak diğeri ise özellikle projeden taşınmaz satın alımlarda uygulanan bir yol olarak noter nezdinde satış vadi sözleşmesi yapmaktır. Ancak özellikle dikkat edilmesi gereken nokta bu sözleşmenin noterden yapılmış olmasıdır. Nitekim, yasal düzenlemeler noter nezdinde yapılmayan taşınmaz satış vaadi sözleşmelerini geçerli saymamaktadır.

Noter onaylı satış vadi sözleşmesi ile vatandaşlık başvurusu yapılacak olan durumda da diğer yöntemden farklı bir süreç işlememektedir. Yalnızca, noter nezdinde bir sözleşme yapılacak ve işbu sözleşmeye de sözleşmenin 3 yıl boyunca devir ve terkin edilmeyeceğine dair şerh konulacaktır.

D. Sonuç

Yukarıda özetle açıklanmaya çalışılan bu süreç sonunda, milli güvenlik ve kamu düzenine engel teşkil edecek bir hal bulunmaması halinde; en az 400.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı, usulüne uygun bir şekilde, tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyularak satın alan ve bu şekilde satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen her yabancı kişi ile varsa eşi ve 18 yaşını henüz doldurmamış altındaki çocukları da Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. maddesi çerçevesinde Cumhurbaşkanlığına başvuru gerçekleştirir ve başvurusu onaylanırsa, Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığına hak kazanabilecektir.